ALDIĞI EĞİTİMLER
*1997 Zeynep Kamil SML Ebelik Okulu
*2001 Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Fakültesi
*Türkiye Cimnastik Federasyonu PİLATES Antrenörlük Belgesi
*E.İ. PİLATES Matwork Belgesi
*E.İ. PİLATES Aksesuar Eğitimi
*E.İ. HAMİLE PİLATES Eğitimi
*E.İ. HAMİLE YOGASI Eğitimi
*Omurga ve Postur Eğitimi
*Gebelik ve Doğum Rehberliği (Doğum Koçluğu Eğitici Eğitimi Sertifikası)
Pilates, günümüzün en güvenli ve en etkili egzersiz sistemidir. Joseph Pilates tarafından kontroloji adıyla zihni ve vücudu ilişkilendirmek, kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek amacıyla geliştirilmiş bir egzersiz metodudur.
Dengeleme, esneklik, güç ve uygun iskelet yapısına odaklanır. Pilatese göre geleneksel egzersiz programları, zaten güçlü olan kaslara yoğunlaşıp, zayıf olan kasları göz ardı ederek vücudun kalanıyla olan dengesinin daha da bozulmasına neden olabiliyor. Pilates vücuttaki tüm kaslar üzerinde, özellikle de karın kasları ve kasık tabanı kasları olan temel kasları çalıştırmayı hedefler.
Minder üzerinde ya da özel tasarlanmış aletlerle yapılır.
Gebelik harika ama bir o kadar da zor bir işlemtir. Anne ve bebek sağlığı için mutlaka egzersiz (pilates) yapılmalıdır. Hamile pilatesi gebeyi fazla kilodan, sırt ve bel ağrılarından, ödemden, tansiyondan, şekerden kurtarır. Uygun hale getirmek. Mutlu gebelik mutlu bebek demektir.
Gebelik; kadının fiziksel, hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişiklik yaşadığı uzun bir süreçtir. Gebelikte salgılanan bazı hormonlar ve büyüyen bebeğin ağırlığı, annenin kas ve iskelet sisteminde birtakım değişiklikler yaratır. Annede bel ve sırt ağrıları görülebilir, bağ dokusu gevşer, eklemler kolay yaralanabilir, özellikle el ve ayak bileklerinde oluşan ödem, karpal tünel ve tarsal tünel sendromuna neden olabilir. Hamilelik boyunca bebeğin ağırlığının rahime yaptığı bası ve yerçekiminin etkisiyle pelvis tabanı yaklaşık 2.5 cm aşağıya çöker. Pelvik taban kaslarındaki bu sarkma, anne adayına idrar kaçırma gibi yaşam kalitesini düşüren daha birçok sıkıntı yaşatabilir. Kısacası güçlü pelvik taban kasları, doğum sırasında ve sonrasında anne adayları için büyük önem taşır. Pilateste bu kasları kuvvetlendirmek için yapılacak en doğru ve güvenli egzersizleri içerir.
HAMİLE PİLATESİNİN FAYDALARI
- Gebelikte yapılan egzersiz, kas gücünü ve esnekliği arttırarak kadını doğuma hazırlar, doğumu gerçekleştiren ıkınma eylemini kolaylaştırır.
- Doğum sırasında oluşan yırtıklar azalır.
- Gebelikte ve sonrasında oluşan idrar kaçırma problemleri ortadan kalkar.
- Doğum sonrası uterus çok daha kolay toparlanır.
- Pilates, gebelikte görünen hazımsızlık ve ödem gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
- İçerdiği nefes egzersizi sayesinde gevşeyen ve uzayan karın kaslarının çok daha çabuk güçlenip, toparlanmasını sağlarken, annenin gebelik sürecinde yaşadığı duygusal dalgalanmalardan daha az etkilenmesine sebep olur.
- Anne adayı, yaptığı egzersiz sayesinde uykuya daha çabuk dalar, gününü zinde ve motive şekilde geçirir.
- Doğum sonrasında cinsel yaşamın normale dönmesini kolaylaştırır.
- Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar.
- Egzersiz sırasında zihinsel farkındalığı ve anda kalmayı sağladığı için, pilates kişiye mental olarak rahatlama sağlar.
- Pilates ve nefes bir bütündür. Egzersiz ve nefesle kan dolaşımı arttığından bebeğe giden oksijen miktarı da artar.
- Tansiyonu dengeler.
- Her sporda olduğu gibi pilates yapanlarda da endorfin hormonu salgılanır. Anne adaylarının fiziksel ve psikolojik olarak daha rahat, daha güçlü ve daha mutlu hissetmelerini sağlar ve bu durum bebeğe yansır.
- Ayrıca, yapılan araştırmalarda, hamilelik sürecinde egzersiz yapan annelerin bebeklerinin otonom fonksiyonları, egzersiz yapmayanlara göre daha iyi çalıştığı kanıtlanmıştır.
- Skolyoz,
- İlerlemiş omurga eğrilikleri,
- Fıtık,
- Kas problemleri,
- Doğuştan kalça çıkığı gibi rahatsızlıkları olan gebelerin hamilelik süreçlerinde ve sonrasında vücutlarında hissettikleri şikayetleri artabilir. Pilates egzersizleri düzenli olarak yapıldığında, iskelet ve kas sisteminde büyük değişiklikler sağlanır. Anne adaylarının rahatsızlıklarından dolayı hissettikleri ağrıların azalmasına yardımcı olur.
HAMİLE PİLATESİNİN OMURGA VE İSKELET SİSTEMİNE ETKİSİ
Bu tip problemleri olan kişiler, hamilelik öncesi pilates egzersizlerine başlayıp, hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime vücutlarını hazırlamaları gerekir.
Pilates, hamileler için çok güvenli bir egzersizdir. Tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırırken, gebelik boyunca annenin değişen anatomisine göre egzersiz modifikasyonları içerir. Kısacası pilates; konusunda uzman bir eğitmenle yapıldığında, vücudunuz için gebelik sırası ve sonrasında yapacağınız en güvenli ve yararlı bir egzersizdir.
PİLATES Mİ , YOGA MI ?
Yoga; Akıl, beden ve ruhun bütünleşmesiyle meydana geldiğini düşünebiliriz. Aynı zamanda bu kişinin ruhani özünün evrenin tümüyle birleşmesi demektir.
Pilates, bazen yoga ile karıştırılır. İki uygulamanın benzerlikleri vardır. İkisinde de nefes teknikleri üzerinde çalışılır ve bazı pilates dersleri yogadaki gibi mat üzerinde yapılır. Hatta bazı pilates kurslarında yoga’dan alınan bazı hareketler kullanılabilir.
Fakat bunlar ayrı uygulamalardır !!!
Pilates, kendisini daha çok bir egzersiz sistemi olarak tanımlarken, yoga daha çok ruhani bir duruş ve bir yaşam biçiminin parçasıdır….